الصفحات

أعلان الهيدر

Saturday, March 7, 2020

الرئيسية حاجات لازم تعرفها قبل ما تبدأ تصوير فوتوغرافي (حلقة3)

حاجات لازم تعرفها قبل ما تبدأ تصوير فوتوغرافي (حلقة3)


camera

هنتكلم النهاردة عن أهم حاجة فى الصورة..
نسمع كتير كلمة بتتكرر من أى حد بيصور وهى الـExposure أو التعريض .
إيه هو التعريض؟ هو كمية الضوء إللى بتكون على الشئ إللى بيتصور وبيقدر المستشعر Sensor يستوعبه عشان يقدر يلقط صورة .
وعشان الضوء دة يوصل للمستشعر فهو محتاج يمر على حاجتين مهمين أول حاجة فتحة العدسة أو الـAperture  و بعدين يوصل للغالق Shutter .والوسيلة التالتة إللى بنقدر نتحكم بيها فى التعريض هى الـISO .
 و التلت حاجات دول مع بعض بنسميهم مثلث التعريض أو Triangle exposure .
أولاً : فتحة العدسة : كل ما بتزيد فتحة العدسة بتزيد كمية الضوء اللى بتدخل للمستشعر ، وكل ما قللت فتحة العدسة قلت كمية الصوء ، وفتحة العدسة بتتقاس بالرمز F ، ودة رقم كسرى لذلك كل ما الرقم دة بيزيد كمية الضوء بتقل ، وكل ما الرقم بيقل بتوسع فتحة العدسة وتزيد كمية الضوء . ودى الأرقام إللى موجودة فى العدسة f/1.4، f/2، f/2.8، f/4، f/5.6، f/8، f/11، f/16، f/22، f/32. .
ثانياً : سرعة الغالق : الغالق عامل زى الستارة اللى بتفتح وتقفل عشان تلقط الصورة ، وكل ما سرعة الشاتر زادتت قلت كمية الضوء إللى دخلت ، وعلى العكس لو قللت السرعة بيقدر يدخله كمية ضوء أكبر .
سرعة الغالق بتتقاس بالثانية ودى السرعات الموجودة بالكاميرا 1/2000، 1/1000، 1/500، 1/250، 1/60، 1/30، 1/1، 1/8، 1/4، 1/2، 1 .

ثالثاً : الـISO : بيقيس حساسية الكاميرة للضوء ، وكل ما زودنا الحساسية زادت كمية الضوء ، وكل ما قلت الحساسية قللنا كمية الضوء . ودى أرقام الحساسية إللى بتكون موجودة فى الكاميرة 100، 200، 400، 800، 1600، 3200، 6400، 12800

طب أنا إيه إللى بيحددلى الـExposure هنا ف الصورة دى كويس ولا مش مظبوط ؟
أنا عندى 3 حالات للـExposure:
1-      Under Exposure : ودة معناه إن الصورة عندى فى أماكن التعريض للضوء فيها قليل، يعني من الآخر الضورة مضلمة أو فيها أجزاء مضلمة .
2-      Over Exposure : دة معناه إن التعريض للضوء عندى عالى ، لدرجة إن فى أجزاء من الصورة تفاصيلها مش واضحة ، أو بنقول عليها بالبلدي كدة الصورة ملسوعة .
3-      Right Exposure : ودة يعني الصورة كويسة ومفيهاش أى مشاكل بالنسبة للتعريض وكل تفاصيلها واضحة .
                                                     



No comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.